Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πασχαλινά αυγά και… λίγο ξύδι



Πασχαλινά αυγά και… λίγο ξύδι

Ένα από τα πιο παλιά και κλασσικά έθιμα του Πάσχα, που πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη, λίγο μετά την θεία κοινωνία, είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών.
Σύμφωνα με το έθιμο, όταν είχε αναστηθεί ο Χριστός, μια γυναίκα περπατούσε στο δρόμο κρατώντας ένα καλάθι αυγά, όταν συνάντησε κάποιους περαστικούς που της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Εκείνη δεν τους πίστεψε και απάντησε πως αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε τα αυγά της έπρεπε να γίνουν κόκκινα και μόνο τότε θα το πίστευε. Αμέσως τότε, τα αυγά που είχε στο καλάθι άλλαξαν χρώμα σε κόκκινο… Το έθιμο επίσης θέλει τους πιστούς να πίνουν εκείνη την μέρα λίγο ξύδι, όπως είχε πιεί και ο Χριστός.
Προς τιμήν λοιπόν της παράδοσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Μεγάλη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο «πόλεμος» του βαψίματος των Πασχαλινών αυγών. Σήμερα υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την παρασκευή φυτικών βαφών, με τις οποίες μπορούμε να τα διακοσμήσουμε, δημιουργώντας όμορφες, παιχνιδιάρικες και μοναδικές συνθέσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση, φαντασία… λαχανικά και μπαχαρικά!
Τρόποι Βαψίµατος
Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αυγά: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξύδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα.
Χρωματισμένο Διάλυμα: Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π,χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Με αυτόν τον τρόπο όμως, τα αυγά θα έχουν στίγματα και «λερώματα». Για ομοιόμορφο χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά που θα μας δώσουν το χρώμα που επιθυμούμε, σουρώνουμε και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξύδι και τέλος τα αυγά.
Ζεστό Χρώμα: Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα. Βάζουμε τα αυγά σε χρωματισμένο διάλυμα και φροντίζουμε να καλύπτονται από αυτό. Τα βάζουμε σε δυνατή και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 με 30 λεπτά περίπου, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρώματος.
Κρύο Χρώμα: Αυτός ο τρόπος δίνει πιο ανοιχτά χρώματα. Αφήνουμε τα αυγά και το χρωματισμένο διάλυμα να κρυώσουν και να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε το αυγά στο σουρωμένο διάλυμα, έτσι ώστε να καλύπτονται τελείως.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμούμε.
Δηµιουργήστε χρώµατα…
Βαθύ Κίτρινο (8-10 αυγά)
Ρίχνουμε 5 κουταλιές κιτρινόριζα (κουρκουμάς), 2 κουταλιές ξύδι και νερό, έτσι ώστε να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε σε γάζα. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι ακόμα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Ανοιχτό Πορτοκαλί (8-10 αυγά)
Βράζουμε τις ξερές φλούδες από 4-5 κρεμμύδια, 2 κουταλιές ξύδι και όσο νερό χρειάζεται σύμφωνα με την ποσότητα των αυγών. Σουρώνουμε και αφήνουμε το διάλυμα να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε σε αυτό τα αυγά για μισή ώρα περίπου.
Βαθύ Κόκκινο (8-10 αυγά)
Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξύδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν το πολύ μέχρι 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα.
Ροζ (8-10 αυγά)
Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Φτιάχνουμε διάλυμα παντζαριού και κάνουμε το ίδιο. Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά στο διάλυμα παντζαριού και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Ανοιχτό Μοβ (4 αυγά)
Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο, κόκκινο λάχανο κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξύδι. Για να πιάσει η μπογιά στα αυγά και να έχουμε αυτή την μοβ απόχρωση, απαιτούνται πολλές ώρες, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύγουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.
Ιδέες και τεχνικές για τη διακόσµηση των Πασχαλινών αυγών
Χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιών
Καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξύδι τρίβοντάς τα πολύ καλά και στη συνέχεια τα τυλίγουμε με φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σκοινάκι ή κλωστή γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγό σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες του κρεμμυδιού. Με αυτή την τεχνική δημιουργούμε ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο τσόφλι.
Με αποξηραμένα λουλούδια
Μαζεύουμε μικρά λουλούδια και φυλλαράκια σε διάφορα σχήματα. Αφαιρούμε το μίσχο τους για να γίνουν όσο πιο επίπεδα γίνεται και τα τοποθετούμε προσεχτικά, χωρίς να τσαλακωθούν τα πέταλά τους, ανάμεσα σε δύο χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαρύ βιβλίο. Τα αφήνουμε για λίγες μέρες, μέχρι να αποξηρανθούν. Τα βγάζουμε όταν είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν και με ένα λεπτό πινελάκι τοποθετούμε με απαλές κινήσεις το αποξηραμένο λουλούδι πάνω σε ένα ήδη βαμμένο αυγό, χρησιμοποιώντας κόλλα διάφανη, μη τοξική.
Με στένσιλ
Τα αυτοκόλλητα στένσιλ αποτελούν τον πλέον εύκολο, αλλά εξίσου εντυπωσιακό τρόπο, να διακοσμήσουμε έξυπνα και γρήγορα τα αυγά μας. Φτάνει απλά να κολλήσουμε πάνω στο βρασμένο, λευκό αυγό το σχέδιο που επιθυμούμε, να το βάλουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το οποίο σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και να το βουτήξουμε στο χρωματισμένο διάλυμα, το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν το χρώμα έχει «πιάσει». Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ. Το αποτύπωμά του μένει πάνω στο τσόφλι του αυγού.
Με τον ίδιο τρόπο, αντί για στένσιλ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά φυλλαράκια, κλπ.
Μικρές Συµβουλές
• Στα άσπρα αυγά οι φυσικές μπογιές «πιάνουν» καλύτερα και τα χρώματα απεικονίζονται εντονότερα.
• Πλύνετε τα αυγά καλά πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική βαφής, έτσι ώστε να απομακρύνετε τις λιπαρές ουσίες από το τσόφλι, οι οποίες εμποδίζουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί.
• Για να μη σπάσουν τα αυγά κατά τη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά αμέσως.
• Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου