Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ.


IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ.

  Νεκρικές μάσκες φτιαγμένες από χρυσό ή από πέτρα ( Μυκήνες Αίγυπτος). Είχαν σκοπό να διατηρήσουν άφθαρτο το πρόσωπο του νεκρού. Έτσι ο νεκρός μπορούσε να διατηρεί επαφή με τους ζωντανούς.

Θεατρικές Μάσκες:  Φτιαγμένες από ύφασμα ( ή γυψογαζα) που βουτούσαν μέσα σε γύψο ή νερό και κάλυπταν το πρόσωπο και το κεφάλι (Αρχαία Ελλάδα) Οι ηθοποιοί φορούσαν τα προσωπεία για να αποδώσουν την έκφραση που απαιτούσε ο ρόλος τους και για να διαφοροποιηθούν προς την ηλικία και το φύλλο, αφού μόνο άνδρες ήταν οι ηθοποιοί που ερμήνευαν γυναικείους ρόλους. 
Εορταστικές μάσκες: Εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις λαϊκές τελετές από την αρχαιότητα ως σήμερα. Είναι οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν σε περιόδους όπως στο Δωδεκαήμερο και την Αποκριά όπου οι μασκαράδες μεταμφιέζονται σε ζώα ή ανθρώπους ανκαλώντας τους δαίμονες και τους σατύρους του αρχαίου θεού Διόνυσου.
Άλλες μάσκες
Μάσκες στα ελληνικά δρώμενα
Α) Μπαούτα: Μάσκα της Ζακύνθου και γενικότερα των Επτανησίων. Χρησιμοποιήθηκε τους δύο τελειταίους αιώνες ευρύτερα στα τότε αστικά κέντρα και ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στις γυναίκες. Αυτή η μάσκα εξασφάλιζε τη ανωνυμία στις γυναίκες που συμμετείχαν στο καρναβάλι και έτσι τους έδινε τη δυνατότητα να φλερτάρουν ελεύθερα. 
Β) Μάσκες Νάουσας. (Γενίτσαροι= γαμπροί) - (Μπούλες= νύφες) 
Οι Ναουσαίοι κατά τη διάρκεια των Αποκρεών ντύνονται σε Γεννίτσαρους και Μπούλες. Ξεφυτρώνουν από κάθε στενό σοκάκι στροβιλιζόμενοι σε έναν ι διόρυθμο χορό (με κινήσεις χορευτικές περιστροφικές γύρω από το σώμα του χορευτή). Να πούμε πως το έθιμο με τις Μπούλες (τις νύφες), και τους Γεννίτσαρους (τους γαμπρούς) έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα,παραπέμποντας στο γάμο του Διονύσου.
 Kατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας με αυτήν την αμφίεση μασκαρεύονταν οι καταδιωγμένοι από τους Τούρκους που κρύβονταν στα βουνά για να αποφύγουν την σύλληψη. Φορώντας την σχετική μάσκα που έκρυβε το πρόσωπό τους οι αγωνιστές κατέβαιναν από τα βουνά στην πόλη και μέσα στο πλήθος κατάφερναν να προμηθευτούν τα προς το ζείν (τρόφιμα και χρήματα). Εναι εντυπωσιακό πως τα χρήματα τα φορούσαν στο στήθος με την μορφή κοσμήματος για να μην κινούν υποψίες στους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου